Engelli Hizmetlilere Okul Müdürleri Tarafından Ek Engel Getiriliyor

Milli Eğitim Bakanlığında görevli engelli hizmetliler okul müdürleri tarafından köle gibi kullanılıyor.
MEB’de görevli engelli hizmetlilerden bu güne kadar bir çok şikayet almıştık. Şikayetlerin çoğu, okul müdürlerinin “engelli” hizmetlilere keyfi iş yüklemesiyle ilgiliydi. Bu gün elimize geçen belgede okul müdürünün “engelli” hizmetliye verdiği işlerin listesi yer alıyor.
Listede yok yok, tuvelet temizliğinden sınıfların temizliği, koridorun paspaslanmasından çok amaçlı salonun her an hazır tutulmasına kadar 14 madde bulunuyor. Neredeyse bütün okulun işi “engelli” hizmetliye yüklenmiş!
Okul müdürü “engelli” hizmetliyi kendi kölesi görmekle yetinmemiş olacak ki öğretmenler ve okul idaresi tarafından verilecek görevlerin yapılması maddesini de eklemiş!
“Engelli” hizmetliye hafta sonu da yok!
Engelli hizmetliye verilen görevlerden bir tanesi de “Hafta sonları okullarda yapılacak olan her türlü etkinlik, kurs, toplantı, sınav yapılması gibi durumlarda okulda hazır bulunmak” bulunuyor!
Okul müdürünün listeye eklediği son madde ise engelli hizmetliyle dalga geçer cinsten. Bu kadar işten sonra boş vakti kalacağını düşünen müdür listenin sonuna “Boş zamanlarında okul giriş kapısında giriş çıkışları kontrol etmek” maddesini eklemiş.
“Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz”
Yukarda listelenen iş yükünü bırakın engelliyi, herhangi bir sağlık sorunu bulanmayan bir insan bile gerçekleştiremez. Hal böyleyken “engelli” hizmetliye bu kadar iş yüklenmesi en hafif tabiriyle ayıptır.
7 Şubat 2014 tarih ve 28906 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin “İşyerlerinin engellilerin çalışma şartlarına göre düzenlenmesi” başlıklı 16. maddesi fıkralarının söylediği gibi engelli bir çalışana bu kadar iş yüklemek engellilerin engelliliklerini artırıcı, geliştirici maddesine aykırıdır.
MADDE 16-
(1) Kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini, engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek, engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve engellilerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için engel durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorundadır.
(2) Engelliler, engelliliklerini artırıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz.